door

Succesvolle managers gaan anders om met verantwoordelijkheid

Grenzen aangeven, leren loslaten, plezier in je werk? Lukt niet! Waarom niet? Stress, werkdruk, gejaagdheid en het idee altijd bereikbaar te moeten zijn. Het zijn thema’s van deze tijd waar menig manager mee worstelt. Terwijl bijna iedereen het volgende wil; innerlijke rust, plezier hebben in je werk en succes bereiken. Dit kan alleen als je heel goed voor jezelf zorgt. Hiermee bedoel ik dat je grenzen aangeeft, leert loslaten, durft nee  te zeggen en stopt met pleasen. Het rare is dat we diep van binnen vaak wel weten dat dingen anders moeten. We vinden het echter ongelofelijk lastig dit te bereiken.

Hoe hiermee omgaan? De uitdaging is om jezelf te ontwarren.

We zijn in de war over 5 dingen:

  1. We zijn vergeten waar we echt verantwoordelijk voor zijn en waarvoor niet. We voelen ons vaak te verantwoordelijk voor de gevoelens en gedragingen van anderen. En vanuit dat te grote verantwoordelijkheidsgevoel gaan we de confrontatie uit de weg, trekken te veel dingen naar ons toe, bemoeien ons te veel met anderen en durven onze grenzen niet aan te geven. Vaak vanuit gedachtes; “ik kan je helpen”, “ik moet dit oplossen” en vooral “ik wil dat je me aardig vindt”.
  2. We hebben niet door dat alles een keuze is; ook stress en emoties. De meeste mensen leggen de schuld van hun emoties, stress en drukte buiten zichzelf neer door bijvoorbeeld letterlijk te zeggen: “door mijn collega die niet luistert ben ik geïrriteerd”. Hiermee leg je de oorzaak van jouw irritaties bij de ander neer. Terwijl het jouw emoties zijn!! Wanneer dit veel gebeurt kan je het gevoel hebben dat je de regie kwijt bent en geleefd wordt in plaats van leeft.
  3. We hebben niet helder waar echte invloed eindigt en beïnvloeding begint. Het slechte nieuws is: alleen op jezelf heb je 100% invloed. We denken echter dat we ook veel invloed op de ander hebben. En daar gaat het mis. Je hebt namelijk geen echte invloed op de ander. Je kunt hooguit beïnvloeden. Toch is menigeen gefrustreerd als de ander niet doet wat hij of zij wil. Frustratie is een teken dat je niet helder hebt waar je invloed eindigt en beïnvloeding begint. Het goede nieuws is dat je veel meer kunt beïnvloeden dan je denkt. Hoe? Door zelf anders met situaties om te gaan.
  4. We denken in waarheden en niet in perspectieven. Een groot deel van de dag zijn we bezig anderen te overtuigen en willen we ons gelijk halen. Waarom? Omdat we ons identificeren met onze gedachtes. Dit noem ik ons ego. Ons lijden begint als wij onze waarheden willen opleggen aan de ander. We vervallen dan in discussie in plaats van in dialoog. Tenzij we gaan denken in perspectieven. Dan is alles slechts een mening en is jouw mening niet meer waar dan die van een ander.
  5. We hebben niet door dat we ons meer laten leiden door angst dan verlangen. Wanneer je niet bereikt wat je wilt laat jij je onbewust te veel leiden door angsten. Onder elk valkuilgedrag (pleasen, moeite met nee zeggen, controledrang etc.) zit een angst die je niet wilt voelen. En dat zorgt voor weerstand en energielekken. Vaak is deze angst terug te voeren op falen, niet goed genoeg zijn en te weinig zelfvertrouwen hebben. Wanneer je echter contact maakt met je verlangen (datgene wat je liever wilt geloven) kun je datgene bereiken wat je echt wilt.

Training & Travel kan u en uw team helpen te veranderen met een communicatietraining, teamtraining of teambuiding Op Maat.

Jan ter Haar
Jan ter Haar Verantwoordelijk voor nieuwe bestemmingen